Kampen mod tøjspild er i gang

Produktionen af tekstilfibre er tredoblet siden 1975 - og forbruget af tøj og sko vokser stadig. Men tøjproduktion belaster klimaet og miljøet, fordi det kræver vand, landområder, kemikalier og maskiner at forvandle bomuldsplanter og syntetiske materialer af olie til kjoler, bukser og toppe. Tøjet skal ikke gå til spilde. Derfor vil Forbrugerrådet Tænk have et opgør med tøjspildet.
Det bakker AOF op om ved bl.a. at sætte fokus på nogle af de aftenskolekurser, som er med til at pege i retning af et mere bæredygtigt forbrug hos den enkelte dansker. Det er eksempelvis tilfældet på landets mange syhold, hvor kursisterne lærer om genbrug og upcycling - med henblik på at give tøjet fornyet liv i stedet for at kassere det.
Find oversigt over syhold her.
Produktionen af tøj forurener mere end fly og skibe tilsammen. Det kræver nemlig store mængder vand, land, energi og kemikalier at forvandle bomuld, polyester, akryl og nylon til tøj. Forlænger du levetiden på dine bukser, kjoler, toppe og trøjer, kan du spare på jordens ressourcer. Kampagnen har følgende målsætninger:
- At mindske destruktionen af nyt tøj.
- At forebygge overproduktion af tøj.
- At forlænge levetiden af tøj gennem design, vedligehold og cirkulære initiativer.
- At give bedre information til dig som forbruger, så du kan gennemskue tøjets miljøbelastning og skille dig af med dit aflagte tøj på en miljøvenlig måde.
Forbrugerrådet Tænk har derudover udviklet en tøjspildspyramide, som viser dig, hvordan du kan få et mere bæredygtigt forbrug af tøj. Bekæmp tøjspild ved at gøre mest af det i bunden af pyramiden, mindre af det i midten og mindst fra toppen - samme princip som vi kender det fra madpyramiden. Plakaten er tegnet af Anders Morgenthaler.