Brugerbetaling på danskuddannelse er snart fortid

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er nået til enighed om at afskaffe brugerbetalingen på danskuddannelse for blandt andre udenlandske arbejdstagere og studerende. Derfor bliver der nu sat penge af til, at de nye ændringer kan træde i kraft pr. 1. juli 2020, og den faste brugerbetaling dermed helt er afskaffet.
Den nye retning for Danmark med prioritering af gratis danskundervisning er en glædelig nyhed for AOF’s sprogcentre, som tilsammen agerer en vigtig aktør på området. AOF bidrager ved at levere danskundervisning af høj kvalitet til en stor del af gruppen. Blandt andre til medarbejderne på hotelkæden Scandic, som netop har vundet prisen som Årets bedste arbejdsplads til inklusion. Dette er blot et eksempel på, hvad den nye finanslov potentielt kan føre med sig fremadrettet.
I øjeblikket koster danskundervisningen 2.000 kroner pr. modul, hvilket har medført, at antallet af udlændinge, der lærer dansk i dag, er halveret siden den daværende regering sidste år indførte brugerbetalingen.
Adm. direktør i AOF Danmark, John Meinert Jacobsen, udtaler i forbindelse med den nye finanslov:
”I dag er en god dag for alle de udenlandske borgere i Danmark, som ønsker at lære dansk. Med den nye finanslov får alle lige mulighed for at blive inkluderet i samfundet – også dem, som på nuværende tidspunkt ikke har råd til danskundervisningen. Det ser vi i AOF som en kæmpe styrke, som kun er med til at løfte Danmark endnu mere.”
Om de nye ændringer i finansloven:
Der afsættes en ramme på i alt 75 mio. kroner i 2020 og 145 mio. kroner årligt fra 2021 til at afskaffe brugerbetalingen på danskuddannelse. Det nuværende depositum for deltagelse i danskundervisning fastholdes og forhøjes fra 1.250 kroner til 2.000 kroner med henblik på at undgå uberettiget fravær. Ændringerne træder i kraft 1. juli 2020.
Hele aftalen kan læses her.